Видове танци

Списък с имената на фигурите

LA PRIMA - ADIOSLA

PRIMA Y SU HERMANA

LA PRIMA Y SU FAMILIA

JUANA LA CUBANA – SOMBRERO DOBLE Y ESGIBIDA

LA HABANA – CANDAO Y SETENTA

ABANICO

ABRAZAIA

SOMBRERO

SOMBRERO POR DEBAJO

BESO

SIETE LOCO

SIETE CON COCA COLA

SETENTA

SETENTA COMPLICADO

BALCERO

EL ZORO

PASEO COMPLICADO

VALSERO

PELOTA

PELOTA IZQUIERDA

EL DOCE

MONTANA

EVELIN

CANDADO

ENCHUFLE

ENCHUFLE DOUBLE

VACILA

 Това е списък с фигурите, които се изучават в клуба. Спискът е непълен и ще се обновява периодично. Следете го. Постарали сме се да напишем имената така, че да Ви улесним, ако искате да проверите дадена фигура в интернет.

Салса

Салса (исп. salsa) танц по двойки, който се изпълнява на салса музика. Понякога се танцува и самостоятелно. Името на испански означава сос, или в този случай вкус или стил. Означава сос - в истинския си смисъл, защото салсата е смесица от много стилове звуци и инструменти.

Салса музиката е сплав от традиционни африкански, кубински и други латиноамерикански ритми, които сa достигнали Ню Йорк по време на миграции някъде между 1940-тa и 1970-тa, в зависимост от това къде се приеме границата между „истинската“ салса и предшествениците ѝ. Танцовите стъпки които сега се танцуват произлизат от кубинската музика сон,  но има влияние от много други кубински танци като мамбо, ча-ча, и др..  Няма строги правила как се танцува салса, макар че съществуват множество стилове. В нашия клуб се практикуват основно 2 стила: Кубински и Ел Ей стил.

 

 

Бачата

Бачата е  популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република. Основният инстурмент, на който се свири, е китара. Темата им обикновено е романтична, като най-често текста разказва история за несподелена любов и разбито сърце.
 

Ча-Ча-Ча

Ча-ча-ча е латиноамерикански танц с кубински произход, разновидност на мамбо, който става популярен през 40-те години в Европа и Америка. Съчетава латиноамерикански мелодии и кубински ритми . Изпълнява се под съпровода на музикален стил, носещ същото име. Танцува се по двойки и е в размерност 4/4. Ча-ча-ча съчетава латиноамерикански мелодии и кубински ритми.При изпълнението на характерните пресечени стъпки танцьорите отброяваят, произнасяйки сричките „ча-ча-ча“. Особеното при този танц е броенето , което е във вида: 1-2-Ча-Ча-Ча или 2-3-Ча-Ча-Ча.
 

Меренге

Меренге (исп. merengue) е име на традиционен доминикански музикален и танцувален стил. На испански „меренге” се нарича десерт от разбити яйчени белтъци със захар, донякъде подобен на българските „целувки“. Не е установено на какво точно танцът дължи името си. Ритъмът на меренге се състои от две стъпки, като и двамата партньори присвиват леко колене вляво и вдясно, а движението се продължава и от бедрата. Двойката се движи с малки стъпки, странично или в кръг. Партньорите могат да променят позицията си като се държат за две ръце и изпълняват завъртания, без обаче нито за миг да пускат ръцете си. Фигурите, които се получават при подобни движения, са изящни и сложни.